rsvp afbouwhuis

afbouwhuis exterieur
afbouwhuis betonkern
afbouwhuis casco
afbouwhuis gevels
afbouwhuis uitbreiding
afbouwhuis bouw
26 januari 2012

De ontwerpers Bart Guldemond en Joost Grootens ontwierpen voor een ontwerpprijsvraag in Almere het afbouwhuis, een woning die in de loop van de tijd eenvoudig aangepast en uitgebreid kan worden. Ik heb ze op weg geholpen bij de bouwkundige en procesmatige uitwerking van dit ontwerp.

Midden in het bos in Noorderplassen-West in Almere, komt een uniek wijkje, de Eenvoud. Allemaal eenvoudige, maar aparte en bijzondere woningen, die speciaal voor deze plek zijn ontworpen naar aanleiding van een ontwerpprijsvraag. Het idee van het RSVP (Répondez s’il vous plaît) afbouwhuis is om de bewoners de mogelijkheid te geven hun huis grotendeels zelf te bouwen of te veranderen in de loop van de tijd. Niet alleen door de vrijheid van indelen, maar ook door de mogelijkheid in de toekomst de woning uit te breiden en aan te passen aan nieuwe wensen.

Het ontwerp bestaat uit een fundering over het hele bebouwbare terrein met daarop een betonnen vloer en een centrale kern met de belangrijkste functies. Zoals een huis door de eeuwen is gebouwd: rondom een bron voor warmte en koken. Rondom de betonnen kern staat een ruim opgezet volume van massief hout. Door het werken met verschillende hoogtes ontstaat in de woning een zeer ruimtelijke effect.

Het huis heeft inmiddels een eigenaar gevonden en is voor een groot deel afgebouwd...

soort werk

architectuur

opdrachtgever

bart guldemond

jaar

2010

locatie

almere

status

uitgevoerd

materiaal

beton