entreegebouw kinderdijk

bezoekerscentrum Kinderdijk maquette
Kinderdijk entreegebied analyse
Kinderdijk plattegrond
historisch landschap Kinderdijk
31 mei 2014

Het molenlandschap Kinderdijk trekt bezoekers uit de hele wereld. "Wat jammer dat je het water nergens kunt aanraken," merkte een van de toeristen op. De vinger op de zere plek: het verhaal van Kinderdijk gaat over water, maar het water blijft overal op afstand. Vloedplank is ons ontwerp voor een nieuw bezoekerscentrum en entreegebied. Een ontwerp waarin je het water kunt beleven en aanraken.

Vloedplank bestaat uit een brede, houten oeverlijn die het water omlijst. Over die omlijsting maak je een historische wandeling langs de stuwen, molens en gemalen. Soms daal je af om het water aan te raken, soms ga je omhoog, om te genieten van het fenomenale uitzicht. Zo maken we het verhaal van het stijgende en dalende waterpeil voelbaar. Aan dit 'waterplein' staat een nieuw bezoekerscentrum, een laag en langgerekt houten gebouw dat de lijn van de dijk benadrukt.

Het ontwerp brengt eenheid en rust waar nu versnippering is. Het rommeltje van parkeerplaatsen, bouwsels, pipowagens en toiletgebouwen is verdwenen. Het landschap is weer leeg. Touringcars zetten de toeristen af en parkeren elders; wandelaars en fietsers krijgen volop ruimte.

Vloedplank was onze inzending voor de projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk, een prijsvraag voor een nieuw bezoekerscentrum en entreegebied. Het ontwerp ontstond in samenwerking met landschapsarchitect Peter de Ruijter en ruimtelijk ontwerper Arjan Karssen.